Over Jam Harderwijk & Omstreken
  • 3 mei 2022
  • sg_admin
  • 0

Examens. Stilte, concentratie, stress. Ingewikkelde vragen, veel lezen. Vol goede moed begin je eraan, na een half uur word je een kopje koffie aangeboden, na een uur haalt iemand je uit je concentratie om te vermelden dat er een uur voorbij is. En door. Opnieuw in de focus. Twee uur later. Kramp in je vingers en in je hersenen. Nog even tot het uiterste gaan, nog een keer checken of je alle vragen hebt ingevuld. Alles op een stapeltje leggen en inleveren die papieren, op hoop van zegen.

Door de examentrainingen die ik bij JAM heb gegeven, word ik weer helemaal teruggebracht naar dat moment. Drukke weken, vol met concentratie. Je heb het ene examen pas net af, en het volgende staat alweer voor de deur. Je weet dat je alert moet zijn bij de lastige vragen die er gesteld worden tijdens de examens, maar als je de antwoorden naderhand ziet, weet je dat je er opnieuw in bent gestonken.

Vooral bij het schoolvak Nederlands zijn ze er goed in om de vragen op die manier te stellen dat het lijkt alsof er wat anders wordt gevraagd. De kennis is er, en die komt er ook uit. Ik ben dan trots dat ze kunnen laten zien dat ze de kennis hebben, maar het is spijtig als dat nét niet het antwoord op de vraag is. Ik druk ze dan op het hart dat tweede correctors daar heel makkelijk in zijn. 0 punten.

Na de trainingen moeten ze dan toch echt zelf de gymzaal in. Zelf de antwoorden zien te formuleren, zelf A, B, C of D kiezen. Je kunt er niet naast zitten om bepaalde onderdelen van de vraag extra te benadrukken. Of om het antwoord dat ze geven vragend te herhalen om ze het antwoord nog eens te laten herzien. Ze moeten het écht zelf doen (en daar zijn ze ook heel goed toe in staat!). Dat neemt niet weg dat ik als examentrainer ook een klein beetje voel wat zij voelen als ze hun naam op het lege examenblad schrijven.

Skip to content