Over Jam Harderwijk & Omstreken
  • 26 mei 2022
  • sg_admin
  • 0

Wanneer je op vrijdag aan het einde van de middag het pand van JAM binnenloopt, komen de lekkerste geuren je tegemoet. Het is dan etenstijd en je krijgt meteen trek. Binnen heerst een fijne ontspannen sfeer en een groep jongeren is er in de ruime, gezellige keuken aan de kook met elkaar.

Als toeschouwer zie je niet meteen dat het om een sociale vaardigheidstraining gaat. ‘Toch is dat wel het geval,’ aldus Jantine van Hunenstijn, een van de eigenaren van JAM, die inmiddels alweer tien jaar geleden dit concept bedacht. ‘Kinderen die deelnemen aan JAM l Culinair, zoals wij onze kinderkookworkshops noemen, kunnen in sociale situaties verschillende problemen ondervinden. Denk daarbij aan het moeilijk kunnen aansluiten bij leeftijdsgenoten, het maken en houden van vrienden of het slachtoffer zijn van plagerijen of pesterijen. Door samen te koken of te bakken ontstaat er een kans om verschillende sociale vaardigheden op een hele natuurlijke manier bespreekbaar te maken met elkaar waardoor je ze samen heel gemakkelijk aanleert en verbetert.’

Jongeren uit de hoogste klassen van de basisschool en uit de onderbouw doen wekelijks mee. In schoolvakanties koken we zelfs drie keer per week met elkaar en dat doen we altijd aan de hand van een thema. Bij dat thema bedenken we verschillende gerechten waarbij we rekening houden met de seizoenen en de feestdagen. We hebben een eigen moestuin waarvan we zoveel mogelijk verse ingrediënten gebruiken. Op dit moment zijn we druk in de weer met pompoenen en rond de Kerst maken we een compleet kerstmenu met elkaar waarbij zelfs de ouders aan kunnen en mogen schuiven.

Verder heeft elke bijeenkomst een specifiek doel dat vooral gericht is op het omgaan, samenwerken en overleggen met anderen. ‘Tijdens het koken gaat dat heel gemakkelijk,’ benoemt Jantine. Je werkt altijd in tweetallen waardoor je vanzelf tot overleg komt met de ander. Een voordeel is dat je die ander niet hoeft aan te kijken waardoor praten gemakkelijker gaat. Natuurlijk gaat er ook wel eens iets mis of knalt het even. Een mooie aanleiding om wat dieper in te gaan op omgaan met frustraties of het leren aangeven van je grens.’ Maik, een leerling die al zo’n zes jaar wekelijks in de keuken van JAM te vinden is, gaat op dat laatste punt nog even door: ‘In het begin maakte ik het liefst in m’n eentje een gerecht klaar. Dan hoefde ik alleen maar boos op mezelf te worden wanneer er iets mis ging. Nu vind ik het juist leuker om samen te werken met iemand anders en gelukkig gaat dat ook heel goed!’

Lijkt het je leuk om een keer mee te doen? Dat kan en mag altijd. Ook als je koken gewoon leuk vindt. Op onze website lees je wat we elke week maken. De kosten voor onze workshops zijn 17,50 euro per keer. Kinderen met een PGB of ZIN-indicatie zijn eveneens van harte welkom. Aanmelden kan via jamharderwijk.nl. Via dit mailadres kun je tevens met al je vragen bij ons terecht.

Skip to content