Schoolkorfbal bij unitas/perspectief

Schoolkorfbal bij unitas/perspectief

Het schoolkorfbaltoernooi van Unitas/Perspectief is met recht hét visitekaartje van de korfbalvereniging voor sportend Harderwijk.

Unitas/Perspectief zonder schoolkorfbal is hetzelfde als het KNKV zonder zaalfinale in Ahoy. Al bijna vanaf het de oprichting van de vereniging is het schoolkorfbaltoernooi in de maand mei ‘vaste prik’ in de Harderwijkse sportagenda. In 1964 kleinschalig begonnen met vijf scholen is het toernooi al jaren één van de grootste schoolkorfbaltoernooien van het land. In 2013 deden er 151 teams mee, wat gelijkstaat aan ruim duizend sportende kinderen aan het Slingerbos. Om het tweedaagse evenement in goede banen te leiden doet Unitas/Perspectief een beroep op haar vrijwilligers.

Door schoolkorfbal wil Unitas/Perspectief de basisschooljeugd kennis laten maken met gemengd sporten. Om korfbal breed te promoten doet Unitas hetzelfde met de Sportwijzer en de Kangoeroedag voor de jongste jeugd.

Korfbal is niet alleen een explosieve intervalsport van aanvallen en verdedigen waarbij spelers allround kwaliteiten ontwikkelen. Het is ook een sport van samenwerken, sociale vaardigheden ontwikkelen en functioneren in een team. Korfbal is de gezinssport bij uitstek: regelmatig ontstaan er korfbalfamilies binnen een vereniging. De sfeer bij korfbal laat zich dan het best omschrijven als positief, gezellig en uitnodigend.

Schoolkorfbal laat kinderen kennismaken met de basisbeginselen van de sport. Sinds een aantal jaar zijn ook de groepen drie en vier geïntegreerd. Met het nieuwe 4-korfbal wordt afgeweken van het traditionele korfbal in twee vakken. In één speelveld leren kinderen aanvallen en verdedigen en zijn voortdurend in beweging. Iedereen doet actief mee aan het spel.

Unitas/Perspectief stelt jaarlijks een groot aantal prijzen ter beschikbaar met de Wisselbeker als felbegeerde trofee. Maar ook voor schoolkorfbal geldt dat meedoen belangrijker is dan winnen. Het gaat tenslotte om spelplezier en lekker in beweging zijn.

Oefening baart kunst, zo heeft de praktijk ook bij schoolkorfbal uitgewezen. Scholen kunnen zich inschrijven voor de proeftrainingen die bij Unitas/Perspectief worden gegeven. De sport wordt ook in de weken voorafgaand aan het toernooi op de scholen gepromoot. Voor wie de smaak te pakken heeft zijn er de follow-up trainingen na het toernooi.